nr. 1 voor jouw luxe safari

Zimbabwe

Zimbabwe is een van de pioniers voor safari in het zuiden van Afrika.

Je kan er te voet wild spotten al wandelend door de bush, vanuit een kano op de Zambezirivier, in een open safarivoertuig of vanuit een hide. Het leuke is dat je, net zoals in andere landen, fly-in safari’s kan doen of zelf het land kan verkennen met een huurauto, met of zonder gids. Vergeet hier zeker niet Mana Pools NP en de Victoria watervallen te bezoeken, ze staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het hart van Zimbabwe

De eerste stop van deze reis is Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Een moderne stad met verschillende bezienswaardigheden die toch wel de moeite waard zijn om te vermelden en even te bezoeken. In het kloppende hart van Zimbabwe verbergen de prachtige jacarandabomen met paarse bloesems de hoge gebouwen in de stad. Wandel zeker eens naar de top van de heuvels om te genieten van een panorama over de stad. We bezoeken ook Chapungu Kraal in de buitenwijk Msasa. Hier liggen de beroemde sculpturen van Shona. Als je geluk hebt en hier in het weekend bent dan worden er traditionele dansen uitgevoerd. Bezoek ook zeker de Mbare markt, een kleurrijke Afrikaanse markt. Snuif de geuren op en proef lokale producten. Mango’s en avocado’s smaken hier echt veel beter dan bij ons.

Glorieuze Mana Pools

Aan de machtige Zambezirivier op de plek waar ze grenst met Mozambique vormt de rivier een bijna delta-achtige watervlakte. De waterpoelen die hier ontstaan trekken een ongeziene massa van wilde dieren aan. Het unieke ecosysteem dat hier ontstaan is met open graslanden en gemengde bomen heeft ervoor gezorgd dat ook in het droge seizoen dit gebied een van de wildrijkste is van Zimbabwe. Leeuwen, luipaarden, hyena’s, cheeta’s, neushoorns, olifanten, buffels enzoverder zijn hier allemaal te bezichtigen. Dit is voor mij het mooiste park van Zimbabwe, ik heb er echt een deeltje van mijn hart verloren. Terwijl je rustig van in je kano de vlakte scant op zoek naar dieren zie je in de verte een familie knobbelzwijnen spelen. Het geknor en geblaas van de luie nijlpaarden op de achtergrond horen bij deze kanotocht. En de geur van verse uitwerpselen zijn een teken dat hier net een olifant is gepasseerd legt onze gids uit. En even later wandelt er een troepje olifanten voorbij. We overnachten hier in de pure natuur. In het Wilderness Ruckomechi Camp ben je omringd door de schoonheid van het Mana Pools National Park. Neem een bad of een douche met zicht op spelende olifanten en sluit de dag af rond het kampvuur met andere reizigers en deel je reisverhalen.

Zonsondergang bij het Karibameer

We reizen verder naar het Karibameer. Dit meer is ontstaan door een stuwdam in de Zambezirivier en heeft iets sprookjesachtigs. In het water zitten mineralen die ervoor gezorgd hebben dat de bomen, half onder en half bovenwater, versteend zijn. Het meer is een prachtige locatie om te genieten van zonsondergangen met zicht op het Matusadona-bergmassief. Zeker in het droge seizoen want dan komen alle dieren van omringende regio’s hier verkoeling zoeken.

Olifanten in Hwange

De volgende stop is het walhalla voor liefhebbers van olifanten. Want dit park telde, bij de laatste telling, maar liefst 50.000 olifanten. In het park zijn geen rivieren dus moet het water op een mechanische manier worden opgepompt. Daardoor komen de dieren samen op plekken waar water is, en dan kan het ook gebeuren dat ze door een tentenkamp komen. Dat is een unieke ervaring, je wandelt naar je tent of kamer en nadert een olifant.

De rook die dondert

De laatste bestemming is een verrassing voor ons allemaal. Met de helikopter vliegen we boven de watervallen en hebben we een adembenemend uitzicht. Je kan ze ook te voet bezoeken en dat is een volledig andere ervaring. Je komt dan erg dichtbij en hoort het water naar beneden vallen. De oude stammen spraken over ‘de rook die dondert’. We sluiten onze reis af met prachtige herinneringen en momenten die we nooit meer zullen vergeten. Zimbabwe is minder gekend maar zonder twijfel een van de mooiste safaribestemmingen in zuidelijk Afrika. Wil je graag meer weten of self drive of fly-in opties, contacteer ons voor meer informatie en advies of spring gerust binnen. We helpen u graag verder.

Overnachten

We logeerden in deze mooie lodges:
  • Meikles Hotel
  • Zambezi Expeditions
  • Wilderness Ruckomechi
  • Bumi Hills Safari Lodge
  • Somalisa Expeditions
  • Wilderness Davison’s Camp
  • Victoria Falls River Lodge
  • The Old Drift